GEMEENTE LEIDERDORP

 

Leiderdorp ligt midden in de Randstad, ''tussen stad en land''. Aan de westzijde ligt Leiden, de rest grenst aan het Groene Hart.
De gemeente kenmerkt zich door een goed woon- en leefklimaat voor de ruim 26.000 mensen die er wonen. Ook bezoekers kunnen hun hart ophalen. Een bloeiend verenigingsleven, een ruim scala aan voorzieningen, een fiks winkelaanbod, grote bedrijvigheid en tal van ontspanningsmogelijkheden zijn hier te vinden.
Leiderdorp is zowel over de weg als via het water goed bereikbaar. Stad en land bevinden zich op fietsafstand, met alle voordelen van dien. Wie zin heeft om uit te gaan of musea te bezoeken, is in een oogwenk in het historische centrum van Leiden. Wie rust zoekt in een natuurlijke omgeving, kan zijn hart ophalen in het Groene Hart.
Alle reden om Leiderdorp ''Kloppend hart tussen stad en land'' te noemen. Een kloppend hart dat in de toekomst nog sneller zal slaan: er wordt hard gewerkt aan een levendig dorpscentrum waar wonen, winkelen, werken en recreëren samenkomen. Op die manier wordt het woon- en leefklimaat nog beter.

Bevolking

Nu telt Leiderdorp ruim 11.000 woningen en ruim 26.000 inwoners en is ''het dorpje aan de Oude Rijn'' uitgegroeid tot een gemeente van formaat. Maar die groei is niet ten koste gegaan van de voordelen van kleinschaligheid: het ''dorpse'', de gezelligheid en het persoonlijk contact. Leiderdorp is nog steeds een fijne gemeente om te wonen en te werken. Een dorp met veel bloemen, groen, water en een geschiedenis om trots op te zijn.

Ondernemen

Leiderdorp gonst van bedrijvigheid: er zijn maar liefst 1200 bedrijven gevestigd. Vooral de detailhandel is goed vertegenwoordigd. Na Leiden en Alphen aan den Rijn heeft Leiderdorp de meeste vierkante meters "winkelplezier" in de wijde omgeving. Ook ondernemers uit andere branches voelen zich thuis in Leiderdorp. Geen wonder ook: Leiderdorp is centraal gelegen, goed bereikbaar en heeft een prettig ondernemersklimaat.

Bedrijventerreinen

Leiderdorp telt drie bedrijventerreinen. Langs de Zijl, grenzend aan Leiden, ligt De Baanderij, een gemengd bedrijventerrein van circa 24 hectare. U vindt er grootschalige detailhandel, zoals verkooppunten voor auto´s en een woonboulevard. Op Elisabethhof, dat langs de A4 gelegen is, bevindt zich woonboulevard Woon. Op deze locatie van 24 hectare zijn ook het Rijnland Ziekenhuis, een hotel en diverse kantoren gevestigd. Op enige afstand van de bebouwde kom ligt aan de Oude Rijn bedrijventerrein De Lage Zijde. Dit eveneens gemengde bedrijventerrein is 6 ha groot en herbergt ongeveer 50 bedrijven.
Daarnaast krijgen bedrijven in de toekomst meer ruimte in Leiderdorp. Vanuit het W4-project (Wonen, Werken, Water en Wegen) worden de gebieden langs de rijksweg A4 ontwikkeld. Hier worden ook de kantoren- en bedrijvenlocaties Vierzicht en Bospoort gerealiseerd.